Diétne odporučenia

 

  • Draslík

Konzumujte stravu s vysokým podielom draslíka. Medzi potraviny s vysokým obsahom draslíka patria: všetky druhy ovocia, najmä banány, černice, melón, pomaranče, slivky, sušené ovocie, ryža. Všetka zelenina, najmä špargľa, brokolica, ružičkový kel, sladké zemiaky, obilniny, fazuľa, paštrnák, tekvica, špenát, paradajky, sušená fazuľa a hrach, sušené mlieko a mliečne výrobky.

  • Sodík

Je potrebné mierne obmedziť príjem sodíka.

  • Bielkoviny

Pri teplotách by mala strava obsahovať vysoký obsah bielkovín a kalórií na vyrovnanie strát dusíka (bielkoviny).

  • Vápnik

Prijímajte väčšie množstvo vápnika v strave. Ak chcete zvýšiť absorpciu, konzumujte jedlá s obsahom kyselín alebo vitamín C. Medzi potraviny s vysokým obsahom vápnika patria mlieko a mliečne výrobky, tofu, polievky so smotanou, mliekom alebo syrom, brokolica, všetka zelenika, kel, špenát, kyslá kapusta, kapusta, sójové bôby, kvaka, losos, suchá fazuľa.

Čítaj viac: Vápnik;

  • Sacharidy

Obmedzte príjem sacharidov, udržíte si hmotnosťa vyhnete sa zadržiavaniu nadmernej tekutiny.

  • Zinok

Zahrňte do stravy potraviny bohaté na zinok. Medzi tieto potraviny patria ustrice, mäso, morské plody, hydina a vajcia.

  • Železo

Jedzte potraviny s bohatým zdrojom železa. Ak chcete zvýšiť absorpciu, konzumujte jedlá s obsahom kyselín alebo vitamín C. Medzi zdroje železa patria pšenica, pečeň, hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie, morčacie mäso, vajcia, ryby, fazuľa pečená s melasou, slivky, slivkový džús, marhule, zelený hrášok, celozrnné pečivo a obilniny.

  • Vitamín C

Zvýšte príjem potravín s vysokým obsahom vitamínu C. Medzi tieto potraviny patria brokolica, pomaranče, jahody, karfiol, melón, kapusta a zelená paprika.

  • Vitamín B6

Zahrňte potraviny bohaté na vitamín B6 (pyridoxín). Obsahujú ho celozrnné cereálie, chlieb, pečeň, avokádo, špenát, fazuľové struky, banány, ryby, hydina, mäso, orechy, zemiaky, listová zelenina.

  • Vitamín D

Konzumujte potraviny bohaté na vitamín D. Patria sem potraviny predovšetkým živočíšneho pôvodu: vajcia, maslo, mlieko, rybí tuk, obilniny, margaríny a chleby. Toto spolu s vápnikom znižuje riziko osteoporózy.

Čítaj viac: Vitamín D;

  • Lieky na ochranu žalúdka

S jedlom užívajte lieky znižujúce dráždivý účinok na žalúdok a tenké črevo. Potraviny a lieky spolu tiež môžu zvýšiť dobu pre absorpciu lieku.

  • Tuky

Dodržiavajte diétu s nízkym obsahom nasýtených tukov a cholesterolu.

  • Soľ

Vyhýbajte sa sušenému solenému mäsu a párkom v rožku. Obsahujú látky, ktoré vo veľkých množstvách môžu zhoršiť príznaky u ľudí s lupusom.

  • Huby, fazuľa

Obmedzte konzumáciu húb a fazuľe. Dodávajú chuť jedlu, ale obsahujú hydrazín a amíny, zlúčeniny, ktoré vo veľkých množstvách môžu zhoršiť príznaky lupusu.