Vápnik
- Biologický význam vápnika
Vápnik patrí medzi biogénne prvky, ktoré sú nevyhnutné pre všetky živé organizmy. V telách stavovcov je základnou súčasťou kostí a zubov, nachádza sa ale i vo svaloch, krvi a ďalších telesných tkanivách.
V ľudskej potrave predstavuje vápnik veľmi podstatnú zložku. Pretože je nevyhnutný pre zdravý vývin a rast kostí a zubov, je dôležité, aby sa pravidelne vyskytoval predovšetkým v jedálnom lístku detí a mládeže. Dôležitý pritom nie je len dostatok samotného vápnika, ale i vitamínu D, ktorý pomáha pri ukladaní vápnika do kostnej hmoty. Nedostatok niektorého z týchto faktorov je príčinou krivice (rachitídy). Starším ľuďom ubúda vápnik z kostnej hmoty, čo sa prejavuje ako tzv. osteoporóza (rednutie kostí). Kosti sú krehké, ľahko sa lámu a zlomeniny sa naopak ťažko a veľmi zdĺhavo hoja.
Uvádza sa, že bežná denná dávka vápnika u zdravého človeka by mala činiť 800 – 1 000 mg denne, ženy počas dojčenia ešte asi o 500 mg viac. Ako prevencia osteoporózy alebo pre zlepšenie už existujúceho stavu sa odporúča konzumovať stravu s vysokým obsahom vápnika (1,000-1,500 mg / deň).
Hlavným zdrojom vápnika v ľudskej potrave je mlieko a mliečne výrobky. Okrem toho je vápnik vo zvýšenej miere prítomný vo väčšine listovej zeleniny, semenách, orechoch, ovsených vločkách a v minerálnych vodách. Je potrebné si uvedomiť, že ľudská strava má byť celkovo vyvážená a spolu s prísunom dôležitého množstva vápnika musí obsahovať i dostatok ostatných minerálnych zložiek (napr. horčíka alebo fosforu).
- Obsah vápnika v niektorých potravinách
Potravina 100g |
Ca (mg) |
16 |
|
Artičoky |
53 |
Avokádo |
10 |
Baklažán |
13 |
Banán |
9 |
Banán sušený |
32 |
Brokolica |
105 |
Broskyne |
8 |
Brusnice |
14 |
Búrske orechy nepražené |
60 |
Búrske orechy solené pražené |
52 |
Cesnak |
38 |
Cestoviny |
25 |
Cibuľa |
31 |
Citrón |
11 |
Coca cola |
4 |
Cuketa |
30 |
Cukrová kukurica |
2 |
Čakanka |
26 |
Čerešne |
17 |
Černice |
44 |
Červená kapusta |
35 |
Červená repa |
29 |
Čierny koreň |
53 |
Čínska kapusta |
40 |
Čokoláda biela |
187 |
Čokoláda horká |
38 |
Čokoláda mliečna |
103 |
Čokoládové bonbóny plnené |
92 |
Čučoriedky |
10 |
Datle |
38 |
Datle sušené |
63 |
Droždie |
25 |
Džem - priemerné hodnoty |
10 |
Džús grapefruitový 100% |
14 |
Džús hroznový 100% |
19 |
Džús jablkový 100% |
7 |
Džús paradajkový 100% |
10 |
Džús pomarančový 100% |
10 |
Egreše |
29 |
Endivia (čakanka) |
54 |
Fazuľky zelené |
57 |
Fenikel |
109 |
Figy čerstvé |
54 |
Figy sušené |
193 |
Gaštany jedlé |
46 |
Grapefruit |
18 |
Hlávkový šalát |
20 |
Horčica plnotučná |
130 |
Hrach |
57 |
Hrášok zelený |
24 |
Hrozienka |
80 |
Hrozno |
18 |
Hrušky |
10 |
Huby surové |
7 |
Huby sušené |
70 |
Hus |
10 |
Chlieb pšenično-ražný |
20 |
Jablko |
7 |
Jablko sušené |
30 |
Jahody |
26 |
Jogurt biely |
180 |
Kačica |
14 |
Kakao - prášok |
136 |
Kaleráb |
68 |
Kapor |
10 |
Kapusta bielo |
46 |
Karamelky miešané |
95 |
Karfiol |
205 |
Kefír |
120 |
Kel |
115 |
Kiwi |
38 |
Klobása |
16 |
Knack Brot |
64 |
Kokos strúhaný |
23 |
Krúpy pšeničné |
23 |
Kukurica pražená prírodná |
10 |
Kukuričné lupienky |
68 |
Kurča |
12 |
Ľadvinky |
10 |
Mak |
1400 |
Maliny |
40 |
Mandarínky |
12 |
Mandle - jadrá |
240 |
Mango |
12 |
Marhule |
16 |
Marhule sušené |
82 |
Maslo |
15 |
Maslo z búrskych orechov |
37 |
Mäso bravčové - bôčik |
6 |
Mäso bravčové chudé |
24 |
Mäso hovädzie |
8 |
Mäso teľacie - stehno |
10 |
Med včelí |
5 |
Melón cukrový |
6 |
Melón vodné |
11 |
Mlieko polotučné - 2% tuku |
112 |
Mrkva |
39 |
Múka pšeničná hladká |
25 |
Múka pšeničná hrubá |
23 |
Nektarinky |
4 |
Oblátky s náplňou |
13 |
Olivy |
61 |
Orechy kešu - jadrá |
35 |
Orechy lieskové - jadrá |
140 |
Orechy Macadamia |
47 |
Orechy miešané - jadrá |
78 |
Orechy para - jadrá |
170 |
Orechy pekanové |
61 |
Orechy píniové |
11 |
Orechy pistáciové nelúpanej |
61 |
Orechy vlašské - jadra |
94 |
Ovsené vločky |
56 |
Papriky zelenej |
6 |
Paradajkový pretlak |
51 |
Paradajky |
13 |
Párky |
42 |
Paštéta |
14 |
Pečeň (priemer) |
12 |
Petržlen |
89 |
Piškóty detské |
36 |
Pomaranče |
42 |
Pór |
80 |
Reďkovky |
37 |
Repa červená |
27 |
Ríbezle červený |
29 |
Ríbezle čierny |
46 |
Ringloty |
13 |
Rybie filé |
25 |
Ryža |
24 |
Saláma hlávkový |
22 |
Saláma uhorský |
31 |
Saláma Vysočina |
16 |
Salámu šunkovú |
12 |
Sardinky v oleji |
354 |
Semená sezamu |
670 |
Semená slnečnice |
110 |
Slivky |
14 |
Slivky sušené |
71 |
Smotana 12% tuku |
106 |
Strúhanka |
26 |
Syr Eidam 30% tuku v sušine |
690 |
Syr Ementál |
887 |
Syr Hermelín, Enciál |
157 |
Syr Lučina |
285 |
Syr Niva |
634 |
Syr tavený |
420 |
Syr tavený smotanový |
585 |
Syr žervé |
322 |
Šľahačka 33% tuku |
80 |
Šošovka |
59 |
Špargľa |
26 |
Špenát |
81 |
Šunka |
10 |
Tekvica |
20 |
Tlačenka svetlá |
77 |
Tresčia pečeň |
36 |
Turecký med |
23 |
Tvaroh mäkký netučný |
101 |
Tvaroh mäkký tučný |
366 |
Tvaroh na strúhanie |
152 |
Tyčinka Mars Bar |
160 |
Tyčinka Twix |
110 |
Uhorky kyslé |
14 |
Uhorky šalátové |
10 |
Vajcia - bielok (1ks = 30g) |
20 |
Vajcia - žĺtok (1ks = 20g) |
140 |
Vajcia (100g = 2 ks) |
60 |
Vianočka |
19 |
Višne |
8 |
Zelenina do polievky |
63 |
Zeler |
68 |
Zemiaková múka |
20 |
Zemiakové lupienky |
37 |
Zemiaky surové |
6 |
Zmrzlina mliečna |
57 |
Zmrzlina ovocná |
3 |
Žemle, sendviče |
21 |
zdroj: osteoporoza.cz |