Omega-3 mastné kyseliny
-
Kde sa nachádzajú?
Žiadna samostatná potravina nemôže zabezpečiť ľuďom zdravie, avšak vyššia spotreba rýb je jednou z možností, ako sa dá na základe vhodného zloženia potravín zlepšiť náš zdravotný stav. Ryby sú totiž dôležitým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú významné zdravotné účinky. Znižujú riziko ischemickej choroby srdca, môžu tiež chrániť pred nepravidelným srdcovým tepom a pomáhajú znižovať krvný tlak. Z týchto dôvodov sú dôležité pre ženy s lupusom, ktoré majú 5-10-násobne vyššie riziko srdcového ochorenia ako u bežnej populácie. Veľmi vysoký obsah omega-3 mastných kyselín je napríklad v mäse lososa, sardinky či tuniaka, odporúča sa však zvýšiť spotrebu všetkých druhov rýb a darov mora.
- Nasýtené a nenasýtené tuky
Strava by nemala obsahovať priveľa tukov, najmä s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a cholesterolu. Hlavným zdrojom nasýtených tukov sú tučné druhy mäsa a plnotučné mliečne výrobky, kým zdrojmi nenasýtených tukov sú najmä rastlinné oleje. Potraviny obsahujúce vyšší podiel mono- a polynenasýtených tukov znižujú tiež hladinu "zlého" cholesterolu. Ideálna strava by teda mala obsahovať viac mono- a polynenasýtených tukov ako bežná európska strava.
- Omega-3 a omega-6
V celej skupine polynenasýtených tukov existujú dve dôležité podskupiny mastných kyselín omega-3 a omega-6.
Rastlinné oleje obsahujú mnoho omega-6 mastných kyselín a väčšina Európanov ich získava v potrave v dostatočnom množstve, avšak mastných kyselín omega-3 je v tejto bežnej potrave nedostatok. Vo väčšom množstve sa nachádzajú v rybách, kôrovcoch, tofu, mandliach, vlašských orechoch, ďalej v niektorých rastlinných olejoch, napr. z ľanového semena alebo bezerukovej repky (kanola). Omega-3 mastné kyseliny priaznivo ovplyvňujú priebeh kardiovaskulárnych chorôb. Predmetom výskumu je i štúdium funkcie omega-3 kyselín v mozgu a ich vplyvu na zrak. Existuje domnienka, že zabraňujú degenerácii žltej škvrny (makuly) v oku, čo je bežný dôvod oslepnutia. Majú aj priaznivý účinok na zmierňovanie niektorých depresívnych porúch.
V rámci výskumu sa študuje aj vplyv omega-3 kyselín na imunitný systém a ich pozitívny účinok na reumatickú artritídu, astmu, lupienku, poruchy obličiek a rakovinu.
- Sú omega-6 škodlivé?
Nie sú škodlivé, sú dokonca nevyhnutné pre správnu funkciu imunity, zápalu a eliminácie patogénov. Škodlivá je však nadmerná konzumácia omega-6 vytvárajúca nerovnováhu riadiacich funkcií imunity spôsobujúcu nadmerné zápaly poškodzujúce vlastné tkanivá, zvýšenú tvorbu voľných radikálov, urýchlenie starnutia. Dochádza k nárastu civilizačných chorôb, ako sú obezita, cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia.
Najbohatšími zdrojmi omega-6 MK sú repkový, slnečnicový a sójový olej obsahujúce viac ako 50% omega-6!
- Omega-9
Výnimočné postavenie medzi rastlinnými olejmi má olivový olej, ktorý nie je typickým zdrojom polynenasýtených omega-6 mastných kyselín (obsahuje len do 7%), namiesto nich obsahuje až 75% mononenasýtenej omega-9 kyseliny olejovej. Uvedený rozdiel v zložení mastných kyselín je dôležitý pre správny výber rastlinných olejov na bežnú konzumáciu. Olivový olej prispieva k znižovaniu krvného tlaku, z omega-9 mastných kyselín sa v tele nemôžu vytvárať látky pôsobiace zápalovo (prozápalové eikosanoidy) a rovnako sa nevytvárajú látky zvyšujúce zrážanlivosť krvi (tromboxán TXA-2).
-
Porovnanie rýb a mäsa z výživového hľadiska
Ryby a kôrovce sú výbornými zdrojmi bielkovín, pričom obsahujú iba malé množstvá tuku. Jedna 100 gramová porcia rýb alebo kôrovcov obsahuje asi 20 g bielkovín, čo je približne jedna tretina denného odporučeného príjmu. Rybie bielkoviny sú vysoko kvalitné, pretože obsahujú prevažne esenciálne aminokyseliny a sú veľmi dobre stráviteľné. Rybie mäso obsahuje menej tuku ako mäso hovädzie, bravčové či hydinové, a väčšinou obsahuje i menej cholesterolu.
Obsah tuku závisí na druhu ryby a období výlovu. Biele ryby a rôzne dary mora obsahujú menej ako 5 % (napr. garnáty, mušle, sépie, treska). V tučných rybách (losos, úhor, sleď, tuniak, makrela) je obsah tuku od 5 do 25 %; v sardinkách a tuniakoch od 5 do 10 %, v údenáčoch, sardelách, makrelách a lososoch od 10 do 20 % a úhor má 25 % tuku. Hoci ide o tuk, je to väčšinou nenasýtený tuk. V morských rybách je aj mnoho minerálnych látok (železo, zinok, jód) a konzervované ryby s mäkkými požívateľnými kosťami i mnoho vápnika.
- konzumácia Omega-3 mastnej kyseliny
Odporučená denná dávka je 1,1g (ženy) - 1,6 g (muži). Odporúča sa konzumovať ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny aspoň dvakrát týždenne. Veľké množstvá omega-3 kyselín sú len v niektorých druhoch rýb, avšak pravidelná konzumácia všetkých druhov rýb dodáva organizmu významné množstvo týchto mastných kyselín.
Obsah omega-3 kyselín v rybách a kôrovcoch |
|
(Množstvá sú uvedené v gramoch na 100 g porcie) | |
losos, tepelne upravený, údený | 1.8 |
ančovička, konzervovaná v oleji, odcedená | 1.7 |
sardinka s kosťami, konzervovaná v rajčinovom pretlaku, odcedená | 1.4 |
nakladaný atlantický sleď | 1.2 |
atlantická makrela tepelne upravená, údená | 1.0 |
pstruh dúhový, tepelne upravený, údený | 1.0 |
mečiar obyčajný, tepelne upravený, údený | 0.7 |
tuniak biely konzervovaný vo vode, odcedený | 0.7 |
atlantický polok, tepelne upravený, údený | 0.5 |
platesotvaré ryby (platesa, kambala, solea), tepelne upravené, údené | 0.4 |
atlantický halibut, tepelne upravený, údený | 0.4 |
treska škvrnitá | 0.2 |
treska obyčajná | 0.1 |
štítnička, tepelne upravená, varená | 0.7 |
ustrica divá, tepelne upravená, údená | 0.5 |
hrebenatky, rôzne druhy, tepelne upravené, údené | 0.3 |
pošvice, rôzne druhy, tepelne upravené, varené | 0.2 |
garnáty, rôzne druhy, tepelne upravené, varené | 0.3 |
Zdroj: Výživová referenčná databáza USDA |
-
Ďalšie potraviny obsahujúce omega-3 mastné kyseliny
- ľan, ľanové semená
- vlašské orechy
- tekvicové semená
- maslo
- sójové bôby
- pšeničné klíčky
- olivový olej
- tofu
-
mandle